Şapte beneficii ale gutuilor asupra sănătăţii, tot atâtea motive să le iubeşti

Proverbul cu un măr pe zi ţine doctorul departe e perfect valabil şi în cazul gutuilor. Aceste fructe parfumate ale toamnei au calităţi dovedite în lupta cu răcelile, dar şi în bătălia cu cistita, colita sau depresia

Gutuia, un fruct de toamnă recomandat pentru un corp sănătos 10 cele mai importante beneficii ale prunelor Legenda spune că Afrodita a venit în Elada adusă de spuma mării, având un coş plin cu gutui. De acolo tradiţia vechilor greci de a oferi în dar la nuntă gutui, unele dintre cele mai gustoase şi parfumate fructe ale toamnei. Iată doar câteve dintre motivele pentru care ar fi bine să le consumi mai des:

Loading...

1. Întăresc sistemul imunitar şi tratează anemia, graţie complexului biochimic bogat, compus din pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu şi fosfor.

2. Revigorează şi redau pofta de mâncare. Din acest punct de vedere, consumul unei jumătăţi de fruct proaspăt pe zi, de preferat în asociere cu miere de albine, reprezintă un adjuvant excelent pentru perioada convelescenţei.

3. Combat afecţiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoţită de vărsături, se administează piureul de la 2 gutui fierte, curăţate, în prealabil, de coajă şi seminţe.

4. Calmează colita. De data aceasta, seminţele sunt cele care aduc alinarea. Colectează 20 g şi fierbe-le, la foc mic, în 200 ml de apă, până ce lichidul scade la jumătate. După ce se răceşte, decoctul se strecoară printr-un tifon şi se bea în două doze.

5. Au efect expectorant şi sunt remediu de prim rang în bronşită şi chiar şi în înciputul de tuberculoză. Se fierb 100 g de seminţe de gutuie în 300 ml de apă, până când lichidul scade la jumătate, apoi se strecoară şi se iau, de 3-4 ori pe zi, câte 2 linguri de decoct. De asemenea, în cazul tusei şi al anginei, se dă o gutuie pe răzătoare, se acoperă cu 200 ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat. După o oră, se bea infuzia sau se face gargară cu ea.

6. Ameliorează cistita. În această situaţie, este indicat sucul de gutuie (50-100 ml/zi), datorită proprietăţilor sale diuretice şi dezinfectante.

7. Sunt antidepresive. Pentru îmbunătăţirea stării de spirit, se ia după fiecare masă câte o lingură de dulceaţă de gutui. De asemenea, se pun, în dormitor, pe noptieră, 1-2 fructe coapte. Substanţele eterice din gutuie au proprietăţi liniştitoare.

Nu risipiți frunzele de gutui! Au puternice proprietăți medicinale!

Remediile pe bază de frunze de gutui sunt recomandate în afecțiuni precum diabetul, tusea sau hipertensiunea arterială, dar și pentru infecții gastro-intestinale sau mătreața scalpului. Chiar dacă astăzi sunt mai puțin folosite, ceaiurile din frunze de gutui au fost folosite încă din Antichitate atât pentru tratamentul bolilor, cât și în scop profilactic.

Infuzie pentru diabetul zaharat – Se folosește 1 linguriță de frunze mărunțite de gutui la 1 cană de apă clocotită. După răcire, se strecoară. Se administrează proporționat, de 3 ori pe zi.

Macerat și tinctură pentru hipertensiune arterială

Frunzele de gutui pot produce scăderea presiunii arteriale, întrucât conţin substanţe cu acţiuni vasodilatatoare, ceea ce determină scăderea preiunii arteriale. Se folosesc tratamente sub formă de macerat, fie sub formă de tinctură.

Infuzie pentru tuse convulsivă și astm

Se folosește 1 linguriță de frunze de gutui, uscate şi măcinate, la 1 cană de apă fierbinte. Remediu pentru infecții gastro-intestinale și diaree

Se folosesc 5 grame de frunze uscate de gutui la 200 ml de apă clocotită. Se menţine soluţia în baie de aburi timp de 20 de minute.

Se răceşte. – Se completează cu apă fiartă şi răcită până la volumul iniţial. Se consumă câte 2 linguri de trei ori pe zi.
Infuzie pentru întărirea părului și combaterea mătreții

Infuzia din fruze de gutui, cu parfum plăcut, este şi un bun tratament pentru întărirea părului şi combaterea mătreţii.
În formă concentrată, aceasta conferă o frumoasă nuanţă brună părului închis la culoare.

Atenție! Nu folosiți frunze de la pomii tratatați cu pesticide!

Documentare suplimentară:

Foarte important, dacă folosiți frunzele de gutui pentru ceai – Când și cum: Cele mai bune frunze de gutui pentru ceai sunt cele recoltate la prima tinerețe, adică cele de prin luna iunie.

Pot fi recoltate și mai târziu, până la debutul declinului de la intrarea în toamnă. Atunci când frunzele încep să se îngălbenească, forța lor terapeutică se diminuează drastic.

Pentru ceai de frunze de gutui se recoltează frunzele sănătoase, neafectate de boli și neinfestate de dăunători.
Frunzele se vor recolta cu discernămând și „pe sărite”, evitând astfel „înfometarea” pomului.

Foarte important! Atenție maximă la proveniența frunzelor! Dacă gutuiul a fost tratat cu pesticide, frunzele nu mai pot fi utilizate pentru ceai.

Când gutuiul este tratat cu pesticide de contact (care acționează doar la suprafața țesuturilor plantei), recoltarea frunzelor se poate face nu mai devreme de 3-4 săptămâni de la ultimul tratament. Înainte de a le usca, frunzele trebuie spălate bine sub un jet de apă.

Când gutuiul este tratat cu pesticide sistemice (care pătrund în țesutul frunzelor), lucrurile sunt mai complicate. În acest caz, timpul de așteptare de la ultimul tratament cu astfel de substanțe trebuie să fie cât mai mare (peste 6-7 săptămâni).

Cum se usucă – Cea mai bună metodă de uscare a frunzelor de gutui este prin înșirarea acestora pe o ață, cu ajutorul unui ac. În acest mod, se vor obține frunze uniform deshidratate, fără urmă de mucegai. Bunicile noastre așa procedau.

Dacă nu există timpul necesar pentru înșirarea pe ață, frunzele se pot usca și pe o coală de hârtie, în strat subțire. Ca să fie totul perfect, deasupra lor se poate așeza un tifon, pentru a evita așezarea prafului și a insectelor.

Și frunzele de gutui, ca toate plantele medicinale, de altfel, se vor usca într-un loc uscat și cald, ferit de soare direct.

Loading...