Formula unei petunii cu flori bogate: secretul cresterii de succes

Secretul cresterii petuniei este foarte simplu: un recipient incapator + fertilizari regulate si irigare suficienta + inlaturarea florilor ofilite.

Petuniile au un sistem radicular foarte puternic, din acest motiv planta are nevoie de mult pamant: 5l de sol pentru fiecare planta. Intr-un recipient sau ghiveci de 10l puteti sadi doar 2 petunii.

Loading...

Petuniei ii place foarte mult ”sa manance”. Prima fertilizare se face dupa 2 saptamani de la prima germinare a rasadului.

Cat e mica, petunia are nevoie de ingrasaminte pentru crestere cu continut de azot. Mai tarziu, pentru aparitia mugurilor, sunt necesari fosforul si potasiul. Se recomanda fertilizantii foliari cu un complex de ingrasaminte cu microelemente.

Fierul este un element foarte important in nutritia petuniei. Insuficienta de fier duce la ingalbenirea frunzelor plantei. In astfel de cazuri, ajuta chelatul de fier in forma lichida. Sunt suficiente 3-4 prelucrari cu un interval de cateva zile.

Plantele mature trebuie hranite o data la 5 zile, alternand fertilizantii foliari si cei pentru radacini. Petuniile adora monofosfatul de potasiu.

Este foarte important sa nu udati prea tare butasii de petunie, pentru ca la aceasta etapa sunt foarte vulnerabili la boala fungica numita ”piciorul negru”. Petuniilor mature, din contra, le place umiditatea. Cu toate acestea, o perioada scurta de timp, suporta bine pamantul uscat.

Florile ofilite trebuie inlaturate. Acest lucru provoaca un nou val de inflorire. Daca totusi inflorirea scade, puteti rupe cutiile cu seminte si florile moarte, apoi fertilizati planta si petunia va va uimi cu o multime de flori noi!

Daca doriti ca petunia sa formeze o tufa si sa nu sa se intinda cu o tulpina in sus, este nevoie sa o pliviti deasupra celei de-a treia frunze.

Pentru frunze viguroase, flori mari si o perioada mai lunga de inflorire, se recomanda sa udati planta cu un amestec de EM-preparat (ingrasamant microbiologic) 1:1000 (1 lingura de EM-preparat, preparate pe baza microorganismelor eficiente, la 10l de apa).

Loading...