Cum se foloseste Aspirina in gradina. Sfaturi de la specialisti

Comprimatele de Aspirina pot fi utilizate pentru cultivarea plantelor sanatoase si productive, si chiar functioneaza. Iata unele dintre cele mai bune utilizari ale aspirinei in gradina!

1. Imbunatateste cresterea si productivitatea plantelor

Loading...

La Universitatea din Rhode Island, gradinarii a facut o solutie care contine 4 comprimate de aspirina zdrobite si 4 litri de apa. Apoi au pulverizat solutia pe culturile de zarzavaturi, la fiecare trei saptamani de-a lungul perioadei de vegetatie.

La sfarsitul sezonului, au descoperit ca plantele tratate au crescut mai repede si au fost mai fructuoase decat grupul care a fost lasat netratat.
Au concluzionat ca aspirina provoaca cresterea continutului de vitamina C si o mai mare crestere a plantelor.

Aspirina contine un ingredient activ cunoscut sub numele de acid salicilic. Acesta este derivat din scoarta de salcie. Acest acid imbunatateste sistemul imunitar al plantelor (plantele le prepara in mod natural, dar in cantitati mai mici), in special cele din familia Solanaceae.

Plantele tratate primesc un plus de puterea si imunitate, ceea ce le ajuta in combaterea daunatorilor, a atacului microbian si previne formarea de ciuperca. Vizitati New Scientist pentru a afla mai multe detalii.

2. Ajuta plantele in combaterea bolilor fungice

Verticillium si Fusarium sunt boli fungice comune, larg raspandite in sol si pot radia o intreaga cultura intr-o chestiune de zile. Din fericire, potrivit unui studiu recent efectuat de Departamentul Agriculturii din SUA, utilizarea aspirinei poate reduce semnificativ raspandirea ciupercii pe planta. De asemenea, este utila in mana.

Stiinta din spatele acestei afirmatii

Aparent, plantele produc mici cantitati de acid salicilic natural, mai ales atunci cand sunt stresate. Acidul salicilic creeaza o rezistenta dobandita in mod sistematic protejand plantele impotriva atacului microbian, seceta, si chiar atacul insectelor.

Deoarece acidul salicilic este ingredientul activ din aspirina, cand o solutie de aspirina este pulverizata pe plante, cantitatea de acid salicilic din plante este crescuta care, la randul sau, stimuleaza sistemul imunitar protejand rasadurile si plantele din bolile cu transmitere de sol, bacterii si fungi.

Gradinarii pot pulveriza plantele cu o solutie de aspirina amestecata in apa distilata. Medicamentul este deosebit de eficient in apararea organismului impotriva bolilor din familia Solanaceae, care includ rosiile sau cartofi. Puteti , de asemenea, sa inmuiati semintele in solutia de aspirina chiar inainte de insamantare pentru a imbunatati germinarea.

3. Ajuta plantele taiate si florile sa dureze mai mult

Va intrebtai cum puteti pastra florile taiate proaspete pentru o lunga perioada de timp? Este posibil! Striviti o tableta de aspirina, dizolvati-o in apa si adaugati solutia in vaza.

Potrivit lui Judy Jernstedt, profesor in instalatie si departamentul de sol de la Universitatea din California, Davis, acidul salicilic reduce productia de etilena. Astfel ofilirea florala este intarziata, iar plantele taiate pot dura mai mult.

De asemenea, proprietatile anti-fungice ale acidului salicilic care se dizolva in apa incetineste dezvoltarea mucegaiului care, daca intra in tulpina florii poate bloca tesutul vascular fapt care duce la moartea plantei. Pentru flori proaspete de durata mai lunga, asigurati-va ca schimbati apa in mod regulat.

Cum sa folositi aspirina in gradina

Ar trebui sa fiti atenti atunci cand se utilizati aspirina in gradina. Prea mult poate arde sau deteriora plantele. Utilizarea incorecta poate duce la dezvoltarea unor pete maro care face plantele sa para ca au frunzele arse. Acest ghid cu privire la modul de utilizare in mod corespunzator a aspirinei in gradina poate ajuta la prevenirea oricarei deteriorari a plantelor.

Dozajul

Dozajul corect de aspirina nu ar trebui sa fie mai mult decat o tableta pentru fiecare litru de apa. Incepe prin sfaramarea comprimatului si asigurti-va ca este bine dizolvat inainte de pulverizare.

*S-a observat de horticultori ca aspirina se dizolva bine in apa distilata! Polverizati dimineata deoarece plantele tind sa absoarba cel mai bine in acest moment. De asemenea, pulverizarea dimineata ajuta la evitarea afectarii insectelelor benefice, cum ar fi albine si alti polenizatori, care sunt activi mai tarziu si ofera plantelor o sansa sa se usuce.

Nu toate plantele sunt potrivite pentru tratamentul cu aspirina. Plantele din familia Solanaceae, desigur, cum ar fi tomate, ardei, cartofi si vinete beneficiaza foarte mult de la regimul cu aspirina.

Loading...